Вибір ювелірної прикраси — заняття приємне та радісне. Блиск золота й сяйво дорогоцінного каміння захоплюють та підіймають настрій. Щоб радість від покупки не змінилася розчаруванням, важливо розуміти, як перевірити справжність прикраси, адже підробок у цьому сегменті ринку, на жаль, стає дедалі більше.

Стовідсоткову гарантію якості може дати лише кваліфікована експертиза, проте існує кілька способів, що дозволяють виконати перевірку на справжність у домашніх умовах або прямо в магазині.

Як перевірити справжність золотих прикрас

Купувати витончені кільця, вишукані ланцюжки або шкіряні браслети, декоровані золотими елементами, найкраще у перевірених місцях — ювелірних магазинах та салонах з гарною репутацією. Невеликі магазини або торгові секції на ринку — найбільш можливі місця, де легко натрапити на недобросовісного продавця.

Є кілька народних способів, що дозволяють власноруч переконатися у справжності золотої прикраси:

  1. Перевірка тавра. Навіть якщо ви вмієте правильно розшифровувати символи на клеймі, цього може виявитися недостатньо. При покупці скористайтесь збільшувальним склом та уважно огляньте пробу — вона повинна бути рівною й легко читатися. Цифри не мають бути змазаними чи кривими.
  2. Використання магніту. Золото не має магнітних властивостей, тому на наближення магніту реагувати не повинно. Якщо це не так, перед вами добре замаскована підробка. Найчастіше за золото видають томпак — сплав цинку (20%) та міді (80%). Зовнішньо відрізнити його від дорогоцінного металу майже неможливо, чим користуються недобросовісні продавці.
  3. Зовнішній вигляд. Якісний ювелірний виріб завжди виконаний красиво та акуратно. Метал не має сколів та щербинок, усе каміння тримається міцно й не хитається. Якщо камінчик вставлений нерівно, це однозначний привід задуматися.
  4. Замок. Купуючи сережки, браслети, брошку або ланцюжок, звертайте увагу на якість замочка. Він має бути надійним та не відкриватися мимовільно. Якщо замок має різьблення, на ньому не повинно бути зривів та пропусків.
  5. Закон Архімеда. Це спосіб для тих, хто знається на фізиці. Для перевірки потрібно взяти високу та вузьку прозору місткість, що нагадує пробірку, наповнити її водою та виміряти рівень у міліметрах. Потім слід опустити туди ювелірний виріб та знову виміряти рівень води. Використовуючи отримані дані та формулу, потрібно розрахувати щільність речовини, з якої виготовлено прикрасу. Якщо результат буде близьким до 13,7 г/см3, перед вами, швидше за все, золото 585 проби.

Звичайно, останній спосіб не застосуєш прямо в магазині, але перевірити вже куплені вироби буде цікаво.

Найповнішу інформацію про ювелірну прикрасу дає бирка, де вказано вид металу, його пробу, масу, наявність та вид вставки, відмітку ВТК та іншу інформація. Там же вказується найменування виробника та його юридична адреса. Часто на бирці є штрих-код, за яким можна визначити справжність прикраси на сайті компанії-виробника.