Якісне верхнє освітлення у наш час можна організувати по-різному. Хтось віддає однозначну перевагу єдиному джерелу світла, а інші більше полюбляють розподілену систему, яка складається з кількох окремих приладів.

У першій групі випадків традиційно йдеться про люстру або великий світлодіодний накладний світильник, а другу групу складають маленькі точкові моделі, споти або трекові пристрої. Безумовно, кожен зі згаданих типів має свої сильні та слабкі сторони, й останні особливо виразно себе проявляють при недоречному застосуванні. Однак з точки зору загальнотехнічних характеристик можна виділити моделі, які є більш оптимальними для широкого кругу задач – достатньо простими, варіативними та легкими в установці. Саме вони дозволяють створювати необхідну споживачам світлову картину, зонувати приміщення та розставляти акценти, вміло обходити питання проблемної геометрії та архітектурних особливостей інтер’єрів, вимагаючи при цьому мінімум простору. Мова йде про накладні ЛЕД-світильники, яких сьогодні представлено на ринку надзвичайно багато.

Особливості накладних світлодіодних світильників

Загалом, вимоги більшості споживачів до параметрів різної освітлювальної техніки збігаються. Люди звертають увагу на зовнішній вигляд виробу, його ціну, номінальну потужність, загальну якість та гарантійний період. Таким чином, інші характеристики масово вважаються «другорядними», й часто не впливають на вибір конкретної моделі. А дарма! Бо саме таке, поверхневе ставлення до питання вибору призводить до невдоволеності споживачів, їхніх скарг та просто розчарування – магазином, моделлю, брендом або світлодіодною технологією у цілому. Саме тому пропонуємо на прикладі LED-світильників накладного типу розглянути, чим варто керуватися при проектуванні розподіленої концепції освітлення своїх інтер’єрів.

Частина зі згаданих вище пріоритетів є досить логічною та зі споживацької точки зору повністю зрозумілою, але їй не вистачає конкретики. Отже, зовнішній вигляд приладу має бути не просто суб’єктивно привабливим, а таким, щоб за стилістикою коректно вписуватися до наявної або планованої обстановки, мати відповідний колір та габарити, не конфліктувати у просторі з меблями та поділяти приміщення на зрозумілі зони. Вартісний чинник слід посунути вниз у загальному переліку, щоб приймати рішення про вибір, обираючи не з усіх моделей одразу, а тільки з тих, які пройдуть усі попередні «ступені фільтрації».

Світлотехнічні характеристики накладних ЛЕД-світильників у жодному разі не важно зводити тільки до врахування потужності. Прилади з однаковим споживанням енергії можуть давати кардинально різне освітлення. Приміром, для визначення яскравості варто орієнтуватися на показник світлового потоку, а відтінок світіння визначати не за загальним описом, а за конкретною колірною температурою. Інші переваги у цьому напрямку забезпечить сама концепція напівпровідникових джерел світла. Загальну якість виробу можна визначити за інформацією про матеріал або власними відчуттями, якщо ви маєте можливість потримати пристрій у руках. Пластик має бути міцним, але трохи еластичним, не дубовим. Сама конструкція повинна здаватися міцною, добре зібраною, без яких-небудь неочікувано рухомих елементів.

Загальну надійність визначає далеко не тільки матеріал корпусу. Її можна оцінити за гарантійним терміном, який надається виробником, та очікуваним часом роботи світлодіодів. Якісний накладний світильник має працювати щонайменше 25-30 тисяч годин, і це повинно логічно корелювати зі строками гарантії. А от серед тих питань, про які споживачі нерідко забувають, слід буде назвати простоту кріплення: деякі моделі кріпляться напряму – на саморізи чи клейку основу, а інші фіксуються за допомогою проміжного кронштейна, який встановлюється на поверхню першим. Нарешті, завжди варто враховувати специфіку приміщення: якщо мова йде про ванну кімнату або туалет, там слід використовувати тільки ту техніку, яка має відповідний клас захисту – бажано, не нижче IP44.