Перші італійські коржі готувалися ще в середньовічну епоху. У ті часи подрібнені інгредієнти начинки замішували безпосередньо в тісто. І після випікання виходила страва, що нагадує кекс або пиріг. У сучасному ж варіанті піца – https://kyiv.monopizza.com.ua/ – готується інакше:

1. З тіста створюється тонка основа переважно круглої форми.
2. Зверху вона покривається соусом і компонентами начинки.
3. Отриману заготовку відправляють у піч. 

Переваги такого італійського коржа очевидні. Зменшується вміст борошняних інгредієнтів (тіста) і збільшується частка начинки в складі страви. Завдяки цьому вона стає більш корисною і поживною, а також має насичений смак. Товщина коржа становить 1,5-2,5 см. Часто він окантовується бортиком, що виступає, який запобігає розтіканню начинки (особливо сиру) під час запікання.

Різновиди страв

Основа – тістовий корж – ідентична для всіх піц. Вона може відрізнятися тільки за діаметром або формою. Компоненти ж начинки визначають смакові якості та калорійність італійського коржа. За цим параметром різноманітність піц можна розподілити в категорії:

– М’ясні. 
– З морепродуктами.
– Сирні.
– Овочеві.
– Фруктові.
– Асорті.

Найбільш калорійні та поживні страви містять у собі м’ясні інгредієнти: скибочки яловичини, свинини, курячого філе, ковбасні вироби, бекон, шинку, прошуто тощо. Альтернативним рішенням є піци з морепродуктами. Замість м’яса в їхній начинці присутня риба (лосось, тунець), молюски (краб, креветки), ікра.

Сирні страви не містять м’ясних або рибних компонентів. А тому вони відкривають список вегетаріанських піц. Їхню поживність і смакову насиченість забезпечує комбінація з кількох видів сиру: дор блю, пармезану, моцарели, гауди, фети, чеддера. В овочевих коржах основну частку начинки формують томати, болгарський перець, огірки, гриби, маслини, зелень, а у фруктових – ананас, груша тощо. Останні є десертними варіантами. Вони чудово підходять для завершення основної трапези або сервірування столу на дитячому святі. 

Особливо смачними та популярними є асорті піци. Їхня особливість полягає в тому, що в складі однієї страви можуть комбінуватися інгредієнти різних категорій: наприклад, м’ясо, сир і овочі. Більшість таких коржів не є вегетаріанськими. Також у меню спеціалізованої піцерії часто можна зустріти фірмові страви. Вони готуються за унікальною рецептурою і пропонуються тільки в конкретному закладі.